Skip to content

Πώς να οργανώσεις μία οικονομική ανακαίνιση σπιτιού

Πώς να οργανώσεις μία οικονομική ανακαίνιση σπιτιού

 Κοιτάς το σπίτι σου και αντί να νιώθεις τη γαλήνη και ηρεμία της σπιτικής θαλπωρής βλέπεις μόνο ψεγάδια τα οποία ανυπομονείς να δεις να φεύγουν; Κατά την καραντίνα πέρασες ώρες βλέποντας βίντεο ανακαίνισης και αποθήκευσες άπειρες φωτογραφίες που απεικονίζουν το σπίτι που ονειρεύεσαι να είχες;

 Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνεις το όνειρο πραγματικότητα και να μάθεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για μια οικονομική ανακαίνιση σπιτιού;

 

Μήπως δεν είναι η ανακαίνιση αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι;

 

 Πριν πάρεις αποφάσεις να ξεκινήσεις, κάτσε σκέψου αν ο χώρος σου χρειάζεται πραγματικά μια ανακαίνιση και όχι μια απλή ανανέωση ώστε να δείχνει πιο μοντέρνος. 

 Ειδικά μερικές αισθητικές αλλαγές μπορείς να τις κάνεις και μόνος σου, πληρώνοντας μόνο τα υλικά. Οπότε, για παράδειγμα, μην βιαστείς να ξηλώσεις τα ντουλάπια της κουζίνας, απλά επειδή το χρώμα τους είναι λίγο ξεπερασμένο. Αν είναι σε καλή κατάσταση, λίγη μπογιά και μερικά καινούργια πόμολα θα σε κάνουν να πιστέψεις ότι είσαι σε διαφορετικό σπίτι.

 Ψάχνοντας στο Ίντερνετ μπορείς να βρεις πολλές παρόμοιες προτάσεις και βήμα-βήμα οδηγίες για μερικές αλλαγές που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου, οι οποίες θα αλλάξουν την εμφάνιση του σπιτιού σου, χωρίς όμως να γκρεμίσουν το υπόλοιπο του λογαριασμού σου. Το μόνο όριό σου είναι η φαντασία σου!

 

Μην καταχρεωθείς, οργάνωσε τα οικονομικά σου!

 

 Το κόστος μιας ανακαίνισης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τα τετραγωνικά του σπιτιού, τα υλικά που θα επιλέξεις, το αν πρόκειται για ολική ή μερική ανακαίνιση και το αν ο σκοπός είναι οι επισκευές ή απλά η βελτίωση της αισθητικής του σπιτιού.  

 Προτού λοιπόν ξεκινήσεις να διαλέγεις πλακάκια και να κοιτάς χρωματολόγια, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να αποφασίσεις: budget, budget και πάλι budget! Πολύ καλά κατάλαβες, είναι απαραίτητο, πριν παρασυρθείς από όλες τις διαθέσιμες επιλογές, να καθορίσεις το ποσό που μπορείς να δαπανήσεις. 

 Πώς όμως γίνεται να βρεις τα χρήματα χωρίς να χρειαστεί να δανειστείς; 

 Καταρχάς, αν δεν φοβάσαι ότι θα αρχίσουν να πέφτουν σοβάδες στο κεφάλι σου, μπορείς να καθυστερήσεις λίγο τις εργασίες για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να προλάβεις να εξοικονομήσεις  τα απαραίτητα χρήματα. 

 Μια άλλη πρόταση είναι να φτιάχνεις ένα δωμάτιο τη φορά, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά  που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη φθορά, τα οποία συνήθως είναι το μπάνιο και η κουζίνα. 

 Για να μην κάθεσαι όμως να σπας το κεφάλι σου και να αναρωτιέσαι τι «μερεμέτια» πρέπει να κάνεις στα οικονομικά σου ώστε να μαζέψεις το απαραίτητο ποσό, συμβουλεύσου πρώτα το waiz app.

 Έχοντας τους λογαριασμούς σου τακτοποιημένους σε ένα budgeting app σου δίνει το πλεονέκτημα ότι βλέπεις αναλυτικά τα έξοδα των προηγούμενων μηνών. Έτσι μπορείς να μάθεις εύκολα πόσα χρήματα ξοδεύεις κάθε μήνα και τις κατηγορίες στις οποίες καταναλώνεις τα μεγαλύτερα ποσά. 

 Με αυτό τον τρόπο ελέγχεις ποιες δαπάνες πρέπει να περιορίσεις ώστε να καταφέρεις να αποταμιεύσεις ένα ικανοποιητικό ποσό για την ανακαίνισή σου.

 Δες και εσύ τι περιττά έξοδα κάνεις κάθε μήνα και βάλε στόχο να τα περιορίσεις. Είναι η αγάπη σου για το έτοιμο φαγητό;  Είναι τα ποτά που πίνεις έξω κάθε Σάββατο βράδυ; Είναι τα χαριτωμένα ρούχα και παπούτσια; Το waiz θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τις καταναλωτικές σου αδυναμίες και να θέσεις στόχους αποταμίευσης.

 

8 Χρήσιμα tips πριν ξεκινήσεις την ανακαίνιση.

 

 Τώρα που έχεις βρει το budget σου και έχεις αποφασίσει πώς θα διαμορφώσεις το σπίτι σου, διάβασε και μερικά χρήσιμα tips, ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεων ούτε εσύ ούτε το πορτοφόλι σου.

  1. Η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσεις τις εργασίες είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιαστούν δαπανηρές καθυστερήσεις λόγω καιρού. 
  2. Όσο καλά και να έχεις υπολογίσει το συνολικό κόστος και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, πάντα μπορεί να πάει κάτι στραβά. Μπορεί να είναι μια διαρροή που δεν ήξερες ότι υπάρχει, μπορεί να βρεθεί μούχλα σε ένα δωμάτιο, μπορεί να γίνει κάποια μεγάλη ζημιά. Γι’ αυτό το λόγο, πέρα από το αρχικό budget, καλό θα ήταν να υπολογίζεις ένα επιπλέον κεφάλαιο για τα απρόσμενα έξοδα. 
  3. Πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι ίσως λόγω των εργασιών να χρειαστεί να μείνεις μερικές μέρες εκτός σπιτιού, οπότε αν δεν έχεις κάποιον να σε φιλοξενήσει πρέπει να υπολογίσεις ακόμη ένα έξοδο.  
  4. Μην ψάχνεις μόνος σου να βρεις ξεχωριστό μάστορα για την κάθε εργασία. Θα σου έρθει πιο οικονομικά να αναθέσεις σε μια εταιρεία ανακαίνισης τη διαμόρφωση του χώρου σου και θα έχεις και εγγυημένο αποτέλεσμα. 
  5. Όταν καταλήξεις σε εταιρεία ανακαίνισης, μην αμελήσεις να ζητήσεις αναλυτικό συμβόλαιο, ώστε να έχεις εγγύηση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Δώσε μια μικρή προκαταβολή και φρόντισε να πληρώνεις το ποσό σε δόσεις, με την τελευταία να είναι μετά την ολοκλήρωση του έργου, για να βεβαιωθείς ότι έχουν γίνει όλα σωστά. 
  6. Μερικές εργασίες ανακαίνισης, ειδικά όσες αφορούν τομείς ενέργειας, επιδοτούνται. Ψάξε να βρεις αν μπορείς να ενταχθείς σε κάποιο πρόγραμμα ώστε να εξοικονομήσεις ένα μεγάλο ποσό από το αρχικό κεφάλαιο.
  7. Πολλές ιδέες διακόσμησης μπορεί να φαίνονται όμορφες στις φωτογραφίες αλλά στην καθημερινότητά σου να μην σε εξυπηρετούν όπως θα ήθελες. Επέλεξε τις αλλαγές που θα κάνεις με βάση , όχι μόνο την αισθητική που προσφέρουν στο χώρο σου, αλλά και τις πρακτικές ανάγκες σου. 
  8. Επέλεξε τα πλακάκια και τα ντουλάπια σε ουδέτερους ανοιχτόχρωμους τόνους. Καθώς τα πλακάκια και τα ντουλάπια είναι μια επένδυση που δεν θα αλλάξεις  για πολύ καιρό είναι καλύτερο να επιλέξεις προσεκτικά τι θα αγοράσεις. Οι ανοιχτόχρωμοι τόνοι θα δώσουν περισσότερο φως στο διαμέρισμά σου και κάνουν το χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερο. Επιπλέον οι ουδέτερες αποχρώσεις παραμένουν για πάντα στην μόδα και δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι σε μια πενταετία το σπίτι σου θα χρειάζεται πάλι αλλαγή.

 
Με αυτά τα χρήσιμα tips και την σωστή οργάνωση μπορείς επιτέλους να φτιάξεις το σπίτι που ονειρεύεσαι! Μην ξεχάσεις να κάνεις την εγγραφή σου στο waiz app ώστε να μάθεις περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα οικονομικά σου με βάση τις ανάγκες σου.

 

 

Share this post
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email